ΦΙΛΟΘΕΗ, Η ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ένα ιερό δράμα για θέατρο σκιών

Η ιστορία της ριψοκίνδυνης Αγίας Φιλοθέης που συγκίνησε και ενθουσίασε κοινό και κριτική.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Μουσικός σχεδιασμός: Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Φιγούρες: Νικόλας Τζιβελέκης
Παίκτες θεάτρου σκιών: Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης
Μουσικοί-τραγούδι: Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Θεολόγος Παπανικολάου, Κατερίνα Μιχαλάκη
Γραμματεία: Μάνος Δαμασκηνός

Promovideo: Γιάννης Πυργολιός

Παραστάσεις

Πρώτη παράσταση 18 Ιουνίου 2019. Αρχοντικό των Μπενιζέλων, Πλάκα.

Aρχοντικό των Μπενιζέλων: Τετάρτη 19, Πέμπτη 20 Ιουνίου

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Κυριακή 23, Τρίτη 25 Ιουνίου, Τρίτη 2 Ιουλίου, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών-Παλαιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5, Πλάκα: Κυριακή15, Δευτέρα 16, Τρίτη 17, Τετάρτη 18, Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Πλατεία Αγίου Ανδρέου, Λευκωσίας 40, κοντά στην Πλατεία Αμερικής: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα: 20.00

Είσοδος: ελεύθερη

Φυλακές Γυναικών Ελεώνα Θήβας: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019.

Δημοτικό Θέατρο Πύργου: Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020.

Μετόχι Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Κυψέλης: Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Φουαγιέ): Παρασκευή 14, Σάββατο 15, Κυριακή 16, Παρασκευή 21, Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 21.00

Έγραψαν για την παράσταση

Λαϊκή ζωγραφιά με την ήμερη απόσταση της επικής ιστορικής αφήγησης, με τόνους μελαγχολικούς και ένα είδος ιστορικού «πένθους». Επιβλητική απλότητα.

ΒΑΛΤΕΡ ΠΟΥΧΝΕΡ

Η παράσταση ήταν μία από αυτές που τις θυμάσαι για μια ζωή. Γιατί ξαφνικά, χωρίς καμία επιτηδευμένη προσπάθεια, μα μέσα από τη λιτότητα, αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια σου η πορεία και η συνέχεια ενός έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Όλα ήταν εκεί μπροστά μας, όλοι οι κρίκοι της ιστορίας και της παράδοσής μας, η ταυτότητά μας, το παρελθόν και το μέλλον.

ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ

Όλοι νιώσαμε λίγο παιδιά, αν και δεν υπήρχε τίποτε το παιδικό, αλλά να, οι φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, σκαλίζουν βαθιά τη μνήμη. Δεν ξέρω σε ποιον θα έπρεπε πρώτα από όλα να αποδώσω τα εύσημα για αυτό το ταξίδι στον χρόνο και στη μαγεία της προφορικής παράδοσης, της λαϊκής τέχνης ή της πηγαίας επίκλησης του θυμικού.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το πανάρχαιο θέατρο σκιών με καταγωγή από την Ασία ξαναβρίσκει τον διδακτικό-παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό χαρακτήρα του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Το συνολικό καλλιτεχνικό πόνημα αναδείχθηκε σε ένα εξόχως ενδιαφέρον παλίμψηστο καταγραφών (ιστορικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών) και μια τεχνικά άρτια αλληλοπεριχώρηση δύο δομικών στοιχείων, του μύθου και της Ιστορίας, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός αρραγούς καλλιτεχνικού έργου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Στην «Φιλοθέη» ο Βιβιλάκης δραματοποιεί τη ζωή της αρχοντοπούλας με τρόπο ώστε να αναδεικνύεται ηδυναμική της σκιάς μαζί με την απλότητα τουλαϊκού συναξαρίουκαι η γοητεία του «σχεδόν» με την ανεπιτήδευτη αισθητική του θεάτρου σκιών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

Ο Βιβιλάκης έγραψε κατά τα πρότυπα των παλαιών θρησκευτικών έργων αλλά με γνώση καίρια και των νέων τεχνικών και κυρίως του θεάτρου σκιών την ιστορία της Φιλοθέης. Ο Γ. Παπαδόπουλος έγραψε εξαίσια μουσική. Ο Τζιβελέκης έφτιαξε τις φιγούρες  και μαζί με τον έξοχο Δανέλλη κίνησαν τον θίασο. Τραγούδησαν ζωντανά Παπαδόπουλος, Παπανικολάου, Μιχαλάκη. Αν το θέαμα ξαναπαιχτεί, μην το χάσετε.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Είπα το εγχείρημα τολμηρό, εξαιτίας του συγκερασμού κωμικού και σοβαρού ή, ορθότερα, ίσως, κοσμικού και ιερού. Ομολογώ ότι δάκρυσα, γελώντας όμως συγχρόνως και συμμετέχοντας στο γέλιο των θεατών που έφθανε ώς τον ουρανό. Γέλια αθώα και καθαρά της παράδοσης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ

Απίθανες φιγούρες, πάρα πολύ όμορφα κατασκευασμένες, εξαίσιοι μουσικοί, θέατρο σκιών με τεχνικές πιο «γκουρμέ» από το παραδοσιακό, μια τρυφερή ιστορία για την Αθήνα του 16ου αιώνα, γεμάτη χιούμορ και ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες.

ΙΩΣΗΦ ΒΑΡΔΑΚΗΣ

Μια παράσταση που μας δίνει το επιχείρημα και την δυνατότητα να ισχυριστούμε πλέον ότι το «θέατρο σκιών» δεν είναι ένα μουσειακό είδος, νεκρό, αφυδατωμένο από την ξηρασία της μετανεωτερικότητας… Απεναντίας, είναι εκεί και μας περιμένει, να μας φιλέψει ένα σπάνιο, για τις μέρες μας, βίωμα… Ένα αισθητικό γεγονός, αυθεντικό, που μας ταξιδεύει στις πηγές του «ελληνικού ελληνισμού»…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Με μεράκι, με ιστορική γνώση, με τρυφερότητα απέναντι στα δύσκολα ζητήματα, με έγνοια για το σήμερα, και κυρίως με σπουδαία κατάθεση ψυχής, το συναξάρι της αγίας Φιλοθέης μεταφέρθηκε με έμπνευση στο Θέατρο Σκιών. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο Καραγκιόζης μπορούσε να ενσαρκώσει έναν τέτοιο ρόλο με τόση επιτυχία. 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ

Με έναν Καραγκιόζη δίχως την εξωτερική ένταση (στην οποία συχνά τον βάζουν), αλλά κυριολεκτικά με τη γλύκα εκείνη που φέρνει στη καρδιά την καλή ένταση. Και το μύρο που αναδιδόταν όλη την ώρα, ήταν η αβίαστη έμφαση στη διακονία όλων – και αυτών που είναι διαφορετικοί από μας. Κάπως έτσι δεν το έλεγε; Ομορφιά χωρίς φιοριτούρες, σκιές που φανέρωναν κάτι διόλου σκιώδες!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Φοβερή παράσταση! Ένα σύγχρονο συναξάρι. Πανέμορφα σκηνικά, εξαιρετικό παίξιμο, εκπληκτική μουσική! Θα πρέπει να παιχτεί παντού και να τη δούνε όλοι. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΔΙΑΣ

Τρελλάθηκα. Μπέμπης έγινα.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

Συντελεστές

ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ Mετά από μία πολυτάραχη πορεία –από εργάτης σε εργοστάσια παπουτσιών και πλασιέ βιβλίων σε σπίτια, έως πωλητής στο Μινιόν και bell boy– τώρα, εργάζεται ως καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Ιστορία θεάτρου, ειδικά μαθήματα για το θέατρο στο σχολείο και μαζί με τον Άθω Δανέλλη τα τελευταία χρόνια το εργαστηριακό μάθημα για την τέχνη του θεάτρου σκιών. Εκτός από το έργο Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών έχει γράψει το δραμάτιον Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης (2017). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι το θρησκευτικό θέατρο και το κήρυγμα ως performance. Ασχολείται εντατικά με την τέχνη της φωτογραφίας.

ΜΑΝΟΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα. Θεατρολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρουστο πλαίσιο του θεσμού «Open Stage» (2015-2016) συμμετέχοντας στη δράση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΘΣ με τίτλο «Η ζωή μου στο θέατρο» σε συντονισμό και επίβλεψη του καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη. Έχει συνεργαστεί ως θεατρολόγος στη δράση του Εθνικού Θεάτρου «Πάμε Επίδαυρο» (2015-2017). Συμμετείχε ως μέλος της ομάδας των θεατρολόγων στην παράσταση Ο γάμος του Καραχμέτη του Αλ. Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου (2017) που διοργάνωσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών για τον εορτασμό των 180 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΠΑ σε επιμέλεια Ι. Βιβιλάκη. Σήμερα συνεργάζεται με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του τριετούς εαρινού Φεστιβάλ «Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» (2018-2020).

ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ Κατάγεται από την Κρήτη. Σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους παίζοντας και μελετώντας το Θέατρο Σκιών. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Με τον «Αθηναϊκό Θίασο Σκιών» του, έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.). Το 1997 βασικός συνεργάτης στην πρωτοποριακή «Όπερα Σκιών» του Νίκου Μαμαγκάκη (σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή). Ιδρυτής του «Αρχείου Ελληνικού Θεάτρου Σκιών». Συνεργάτης με το Εθνικό Θέατρο σε παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και με τον Διονύση Σαββόπουλο σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Απο το 1988 παρουσιάζει εκπομπές για το ελληνικό θέατρο σκιών (σήμερα στο Μεταδεύτερο). Το 2016 δημιούργησε με τον Γιάννη Παπαδόπουλο το Θέατρο Σκιών Κρήτης. Σε συνεργασία με τον Ιωσήφ Βιβιλάκη διδάσκει το θέατρο σκιών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ Έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα κάνει σπουδές πάνω στο σύγχρονο τραγούδι υπό την καθοδήγηση της contralto Αλμπίνας Ζαχαριάδου. Παίζει κιθάρα και κρουστά και τα τελευ ταία τρία χρόνια εργάζεται ως μουσικός/τραγουδίστρια σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας και της περιφέρειας.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε ελληνική φιλολογία, έκανε μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία και τώρα εκπονεί το διδακτορικό του στη βυζαντινή μουσικολογία, χρησιμοποιώντας γλωσσολογικές μεθόδους στη μελέτη της μουσικής. Είναι επαγγελματίας ψάλτης και τραγουδιστής, παίζει ούτι και τζουρά σε διάφορα σχήματα στην Αθήνα, διδάσκει θεωρία των μακάμ και συνθέτει ανατολική μουσική. Χόμπυ του είναι το σκίτσο και η παρακολούθηση μέτριων βίντεο στο youtube.

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Έλκει την καταγωγή του από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού τραγουδιού, είναι πτυχιούχος κλασικού βιολιού, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και κάτοχος διπλώματος βυζαντινής μουσικής. Δίδαξε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Αμυνταίου, καθώς και σε ωδεία. Ως τελειόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ ασχολείται με την καταγραφή μανέδων σε πεντάγραμμο και βυζαντινή παρασημαντική και διερευνά τη σχέση του μανέ με την αρχαία Ελλάδα και με την ψαλτική τέχνη. Ως μέλος του Βυζαντινού Χορού «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Συνεργασίες: Μαρία Φαραντούρη, Αρετή Κετιμέ, Κατερίνα Τσιρίδου, σχήμα «Εν Χορδαίς», Λιζέτα Καλημέρη, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Σωκράτης Μάλαμας, Μι- χάλης Χανιώτης, Ανδρέας Καρακότας, Δημήτρης Τσαουσάκης, Κατερίνα Κόρου, Γιώργος Νινιός, Δημήτρης Κοντογιάννης, Βαγγέλης Λιόλιος, Ορφέας Περίδης. Έχει εμφανιστεί σε εκπομπές στην ΕΡΤ.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων Kαραγκιοζοπαιχτών. Ξεκίνησε την καριέρα το 2009. Απόκτησε σημαντική εμπειρία κοντά σε διάφορους καλλιτέχνες του είδους. Είναι κατασκευαστής φιγούρων και σκηνικών θεάτρου σκιών. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις, φεστιβάλ και παραγωγές σχετικές με το θέατρο σκιών. Παρουσίασε στο κανάλι Kontra 15 παραστάσεις θεάτρου σκιών (2011-2012). Το 2013 και 2014 ταξίδεψε στη Γαλλία δίνοντας εκεί παραστάσεις. Εικονογράφησε το σατιρικό βιβλίο Μαζί τα φάγαμε, μόνος μου πληρώνω με ήρωα τον Καραγκιόζη που σατιρίζει την πολιτική επικαιρότητα.

 

Σχολιάστε