Νέα παράσταση: Η Θυσία του Ιεφθάε

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στη σκηνή η ιστορία της κόρης του Ιεφθάε. Μια τραγωδία που έγραψε ο περίφημος λόγιος και ποιητής Καισάριος Δαπόντες το 1748, ενώ ήταν φυλακισμένος στην Κωνσταντινούπολη.

Έναρξη: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στο Θέατρο Καλλιρόης.

Η ομάδα μας, το «Οθόνιον», έχει την ευλογία να συνεργάζεται με εξαιρετικούς καλλιτέχνες, προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα άγνωστο κείμενο στο ευρύ κοινό, ένα δραματικό ποίημα, γραμμένο στη λογική της αρχαίας τραγωδίας, που εξερευνά τη γυναικεία ευαισθησία και το νόημα της θυσίας για την πατρίδα. Μαζί μας για πρώτη φορά είναι ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Κόρδης, η χαρισματική υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου και ο εξαίρετος τσελίστας Γιώργος Ταμιωλάκης.

Στη «Θυσία του Ιεφθάε» συνυπάρχει το δραματικό με το επικό και ο διδακτισμός με την ειρωνεία, με πλήθος παγανιστικών στοιχείων, με τελετουργικούς θρήνους που έρχονται από τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης, ενώ σε πολλά σημεία πλησιάζει τα έργα των Αγίων του δυτικού θεάτρου. Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό κείμενο που επεξεργάζεται το θέμα του Ιεφθάε, πολύ γνωστό στην ευρωπαϊκή δραματική παράδοση, από τον Αβελάρδο και τον John Christoferson έως τον Hans Sachs, παίχτηκε σε σχολεία Ιησουιτών, έγινε ορατόριο και αγαπήθηκε ώς τον 19ο αι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Σκηνικά και Φιγούρες: Γιώργος Κόρδης

Μουσική: Θεολόγος Παπανικολάου

Παίκτες σκιών: Άθως Δανέλλης, Νίκος Τζιβελέκης με τη συνεργασία της Κατερίνας Μιχαλάκη

Μουσικοί και ερμηνευτές επί σκηνής: Θεολόγος Παπανικολάου, Γιώργος Ταμιωλάκης, Τζίνα Φωτεινοπούλου

Ερχόμαστε να υπηρετήσουμε με λιτά μέσα την ποίηση του λόγου και να αναδείξουμε τη διαχρονικότητα της τραγικής ιστορίας που θα παρουσιαστεί ως τελετουργικός θρήνος για την μοίρα των ηρώων σε ένα ιδιόμορφο μυστικιστικό περιβάλλον με μουσική που θα εκτελεστεί επί σκηνής. Πρόθεσή μας είναι να μπορέσει ο θεατής να βιώσει την παραμυθία μέσα από την τραγικότητα του πένθους σε μια επιτέλεση που αποκτά συμπαντική διάσταση.

Η παράσταση επιχορηγείται και έχει την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχολιάστε